Strojno žbukanje

Osnovno, strojno žbukanje dijelimo na unutarnje i vanjsko. Osnovna namjena unutarnje strojne žbuke je stvaranje jedne ravne oplemenjene površine te stvaranje ugodne atmosfere za stanovanje. Osnovna namjena vanjskih žbuka je zaštita od atmosferskih utjecaja i mehaničkih oštećenja. Strojno žbukanje izvodimo na više načina i sa više vrsta gotovih žbuka.Bez obzira na vrstu strojnog žbukanja radovi se izvode prema pravilima i smjernicama struke.

Ovdje je popis nekoliko vrsta strojnih žbuka koje najčešće izvodimo:

Gips-vapnena strojna žbuka

To je žbuka za unutarnje radove na bazi gipsa i vapna. Koristi se za sve vrste zidova i stropova osim u vlažnim prostorijama(kupaonice i sl). Završna obrada može biti ZAGLAĐENA (gletana) ili FILCANA (struktura do 1 mm)


Cementno - vapnena strojna žbuka (unutarnja i vanjska)

To je žbuka po sastavu ista kao i klasična žbuka. Njezina je prednost to što je gotova već zamiješana u tvornici i kao takva je prošla sva ispitivanja u pogledu kvalitete. Koristi se kao podloga za razne fasaderske i soboslikarske radove. Završna obrada zavisno o namjeni kasnije obrade može biti:

  • KRAJCANA - grubo ostrugana i poravnana ploha, podloga za gletanje i keramiku

  • FILCANA - krajcana i zaribana ,stuktura do 1 mm

  • FINIRANA - krajcana i isfinirana finom žbukom

Termoizolacijska strojna žbuka

Koristi se kao unutarnja žbuka tamo gdje postoji potreba za izolacijom (vanjski zidovi, stubišta) ili kao vanjska podložna žbuka u sistemima termo fasada.


Lagana produžna žbuka, tzv. cokl žbuka, sanacijska strojna žbuka

Kod sanacija ili adaptacija objekata kao i kod žbukanja objekata posebne namjene koriste se žbuke koje su specijalno namjenjene za određene radove. Posebno kod sanacije starih i vlažnih objekata svaki slučaj treba tretirati kao zaseban, te onda odlučiti koju žbuku i na koji način treba upotrijebiti.


Garanciju dajemo na sve vrste žbuke.

Unutarnje strojno žbukanje

Gipsano vapnenom gletanom žbukom uključivo s postavom kutnih vodilica, zaštitom stolarije, rabiciranjem na potrebnim mjestima, čišćenje prostora sa završnom gletanom žbukom.

  • ova vrsta žbuke preporučuje se po tehnologiji za suhe životne prostore što znači sve u kući osim kupaonica, garaža, podruma i sl.


Vapneno - cementnom strojnom žbukom uključivo s postavom kutnih vodilica, a dodatno u kupaonama postava kupaonskih vodilica.

  • cementna žbuka kvalitetom odgovara staroj klasičnoj ručnoj žbuki (sastav: cement, vapno, pijesak) samo što je količinom ravnomjerno raspoređeno
  • preporučuje se za: kupaone, garaže, podrume i fasade

Jako pazimo na detalje!